marți, 12 aprilie 2016

Noi, încotro? Modul de viață sedentar vs modul de viață activ.


Astăzi trăim într-o lume, care ne răsfață non-stop, iar toate capriciile noastre se transformă în normalitate. Cu asemenea pași, ne îndepărtăm tot mai mult de rădăcini, de origini. 

În ultimul timp oamenii duc un mod de viață sedentar și mai puțini, unul activ. Bunicii noștri se puteau lăuda atît cu mișcarea fizică permanentă cît și cu o alimentație corectă. Stilul lor de viață se caracteriza în mod normal prin : vînat, pescuit, gospodărie, mers pe jos, gîndire pozitivă. În plus, ora mesei era strictă, precum și faptul că, se ridicau de la masă pe jumătate flămînzi, ceea ce nu este caracteristic și pentru noi. Strămoșii noștri consumau produse mai naturale, provenind din mai multe surse alimentare și mai puțin prelucrate, chimizate. Iar hrana o preparau doar pentru o singură zi, maxim două. Important este și faptul că, consumau puțină carne și dulciuri rafinate.



Pe atunci obezitatea era aproape recunoscută. Astăzi, însă, modul de viață este total diferit. Nu mai acordăm nici o importanță orelor de masă și modului în care mîncăm, ba chiar îmbucăm din mers (în stradă, transport, dormitor). La fel, generația actuală preferă să mănînce din ce în ce mai frecvent în localurile de fast-fud, care se înmulțesc ca ciupercile după ploaie. Lumea a devenit mai leneșă, tinde spre mai mult confort, care presupune mai puțin efort fizic. Zi de zi petrecem la serviciu cîte opt ore, în majoritatea cazurilor stînd pe scaun. 


Seara, venind acasă mîncăm prea mult, la nimereală, privind televizorul și mergem la somn. Aceasta este o mare greșeală și nerespect față de sănătatea noastră. Oamenii aleg să își trimită mesaje, să telefoneze decît să stabilească o întîlnire. Este foarte important să facem sport, chiar și gravidele, atît timp cît se simt bine, este recomandat să facă exerciții chiar pînă în ultima lună de sarcină.


Stilul de viață sedentar este din ce în ce mai dominant în rîndurile tuturor categoriilor de vîrstă. Cea mai importantă cauza e că, mîncăm prea mult, dar ne mișcăm prea puțin. Acest obicei potrivit sursei www.medicalnewstoday.com, poate avea consecințe grave, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, cancerul, osteoporoza. Unele dintre ele se dovedesc a fi chiar imposibil de tratat.

Niciodată nu e tîrziu să dăm dovadă de voință și înțelepciune, pentru a ne întoarce la modul de viață tradițional al înaintașilor noștri. Mișcarea este o lege esențială a existenței. Acum, că e timpul călduț, lăsați, măcar uneori mașinile în parcare. Faceți plimbări cu bicicleta sau dacă folosiți transportul public, nu ezitați să coborîți cu vreo două stații mai devreme și delectați-vă cu o plimbare. Încercați să gătiți mai des bucatele acasă și, desigur, nu uitați să zîmbiți.

Sursa foto: www.google.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu